Biologiczna ochrona warzyw

0
1583

Biologiczna ochrona warzyw powinna być priorytetową ochroną stosowaną w uprawie warzyw. Jeżeli kupujemy warzywa w sklepach, to nie mamy wpływu na to czy są one zdrowe i ekologiczne, czy też nie. Dużym zainteresowaniem cieszą się obecnie sklepy ze zdrową, ekologiczną żywnością. Jeżeli sami uprawiamy warzywa na działkach, to powinniśmy stosować biologiczną ochronę naszych warzyw i unikać sięgania po chemiczne preparaty w celu zwalczania szkodników. Powinniśmy sobie zdawać sprawę z tego, że ochrona biologiczna również skutecznie pozwala zapobiegać występowaniu chorób i szkodników naszych  warzyw. Decydując się na uprawę biologiczną warzyw powinniśmy już na etapie zakupu nasion sięgać po odmiany odporne na szkodniki i choroby. Z biologiczną ochroną warzyw  na działkach wiąże się także stosowanie odpowiedniego płodozmianu czyli unikaniu uprawy tych samych roślin na tych samych stanowiskach w kolejnych latach. Dzięki stosowania zmianowości upraw unikniemy atakowania roślin przez szkodliwe organizmy które żyją w glebie. Powinniśmy również znać zasady tak zwanej współrzędności i uprawiać  w sąsiedztwie gatunki warzyw które wzajemnie wpływają na siebie pozytywnie i unikać  sąsiedztwa gatunków które mają wpływ negatywny, np. dla selera korzystne jest sąsiedztwo ogórków lub kapusty, unikać natomiast należy sąsiadowania ogórków z pomidorami, czy marchwi z warzywami kapustnymi. Biologiczną forma ochrony warzyw jest także usuwanie roślin zaatakowanych przez szkodniki oraz stosowanie pułapek, które wyłapują szkodniki i zapobiegają się ich dalszemu rozprzestrzenianiu .Do biologicznych metod ochrony warzyw zaliczamy również stosowanie specjalnych oprysków naturalnymi preparatami, uzyskanymi na bazie pokrzywy, czosnku czy skrzypu polnego, które to preparaty wzmacniają naturalną odporność warzyw i pomagają w walce z mszycami i mączniakiem oraz działają zapobiegawczo w chorobach grzybowych. Biologiczną ochronę warzyw możemy stosować także w produkcji warzyw na większą skalę, stosując tak zwane organizmy pożyteczne, które z powodzeniem eliminują szkodniki atakujące uprawiane warzywa. W biologicznej ochronie warzyw można wykorzystywać  wiele gatunków chrząszczy,  pluskwiaków oraz muchówek  oraz tak zwane mikroorganizmy do których należą grzyby, bakterie i wirusy. Organizmy te pomagają w eliminowaniu nieproszonych gości, żerujących na warzywach, a tym samym znacznie ograniczających przyszłe plony. Widzimy zatem, że  biologiczna ochrona warzyw jest dobrą alternatywą dla różnego rodzaju chemicznych substancji. Stosując biologiczną ochronę warzyw przyczyniamy się zarówno do zmniejszenia  zanieczyszczenia środowiska naturalnego jak i do poprawy zdrowia ludzi i zwierząt.

Wyszukiwarka warzyw: Hortinet.pl

Wszystko o warzywach: podoslonami.pl